Fără titlu

Pentru acest articol nu voi pune un titlu, pur și simplu voi vorbi despre niste simptome sau credințe si voi explica la ce ar putea ele să ducă în timp și ce te-ar ajuta să le diminuezi impactul pe care il au asupra ta.

Mereu ai credința că puteai să faci lucrurile mai bine iar atunci când esti felicitat sau primești credite pentru munca ta simți că nu le meriți, că a fost noroc pur sau ai fost ajutat. Cu alte cuvinte, se activează teama că nu ești atât de bun precum te cred ceilalți.

Lucrurile de dificultate mică sau medie le faci mai repede decât toți ceilalți insă lucrurile mai greu de făcut necesită mai mult timp și mai multă atenție decât în mod normal drept urmare apare sentimentul ”nu sunt suficient de bun”.

Te ingrijorezi destul de mult legat de defectele muncii tale în pofida faptului că este vorba despre greșeli mici.

Mereu atribui succesul factorilor externi

Esti sensibil la critică cu toate că este una constructivă

Mereu ai impresia că ceilalți ar putea descoperi oricând că nu ești atât de competent/ă și trăiești cu teama asta

Îți minimizezi competențele și ești modest/ă legat de reușitele tale.

Ai mereu teama de a nu dezamăgi sau de a nu te ridica la așteptările celorlalți

Mereu îți dorești să ai rezultate peste medie, superioare.

Îți sabotezi propriul succes.

Îți setezi scopuri prea înalte de atins și ești dezamăgit/a atunci când nu le poți atinge.

Toate aceste comportamente au la bază sentimentul acela că ”nu ești suficient de bun”, sentiment care te ajută să evoluezi și să îți mențină motivația insă el vine la pachet cu o anxietate constantă.

Bineînțeles, te ajută să te pregătești mai mult, să muncești mai mult pentru a compensa abilitățile pe care crezi că nu le ai pentru a atinge performanțe maxime însă în timp, anxietatea se va accentua și va duce la simptome de depresie și burnout.

In ceea ce privește credința ”nu sunt suficient de bun” adând inrădăcinată, printre factorii predispozanți se numără:

Creșterea cu un părinte prea protectiv și controlator care cere copilului să aibă mereu rezultate de excepție poate produce efecte până la viața adultă. Copilul poate dezvolta perfecționism și sentimentul de inadecvare pentru că nu se poate ridica la standardele imposibile impuse de părinți. Este imposibil să ai mereu rezultate excepționale și să nu greșești.

Istoricul de eșecuri și respingere poate face o persoană să creadă că nu este suficient de bună. Dacă în școală ai avut profesori exigenți care umileau elevii pentru lipsa de cunoștințe, dacă ai fost criticat sau respins de colegi, părinți sau profesori, poți ajunge să crezi că nu esti cea mai inteligentă persoană iar tot ce ai realizat în trecut a fost pur noroc.

Cand începi un loc de muncă nou, incepi facultatea sau primești o promovare, presiunea de a reuși, de a face impresie bună și de a te ridica la nivelul așteptărilor tuturor, împreună cu lipsa de experiență poate duce la sentimentul că nu ești suficient de bun.

Cum poți contracara acest gand?

Poți cere celorlalte persoane cu care ai lucrat sau cu care lucrezi să îți ofere feedback. Dovezile tangibile pot să combată acest gând

Controlează treptat tendința de a te compara  cu alte persoane. Fă un jurnal de inregistrare a gândurilor. Acordă-ți mai multă atenție și observă momentele când incepi să te compari. Observă și notează emoția pe care o simți în acel moment iar pe o scală de la 1 la 10 unde 10 este cel mai intens, dă o notă intensității simțite – de exemplu ”Mă compar cu colega de birou, ea a realizat mai multe task-uri astăzi decât mine, anxietate, 8”. Apoi confruntă comparațiile pe care le faci – există similaritate între tine și persoana cu care te compari? Aveți același nivel de nergie? Ati avut același nivel de dificultate la task-uri? Dacă raspunsul la vreunul din aceste întrebări este nu înseamnă că nu ar trebui să faci această comparație, ea nu este valida.

Învață să îți setezi obiective realiste. Nu este greșit să îți dorești lucruri mărețe însă un drum anevoios te poate demotiva. Sparge obiectivul măreț pe care l-ai setat în obiective mai mici. Lucrează într-un ritm moderat pentru a evita epuizarea.

Written By :

Category :

Blog

Posted On :

Share This :

ro_RORO