Dopamina – hormonul fericirii și al recompensei

Sexul, cumpăraturile, mancarea delicioasă, câștigurile din jocuri de noroc, consumul de droguri, toate acestea declanșează producerea de dopamină în organism.

Totuși, un exces de dopamină poate duce la apariția impulsurilor compulsive de a mânca, de a cumpăra sau de a dezvolta dependențe.

Dopamina este responsabilă pentru a simți placere, satisfacție și motivație. Atunci cand faci un lucru care îți face plăcere, dopamina este eliberată în cantități mari și experimentezi o stare de satisfacție, lucru care te motivează să repeți acel comportament. Cand te simți bine pentru că ai realizat ceva este pentru că există o creștere de secreție a dopaminei în creier. Chiar anticiparea recompensei poate crește activitatea de dopamină la nivel cerebral.

Cum functioneaza dopamina mai exact?

Spre exemplu, să ne imaginăm că la locul de muncă a fost ziua unei colege și a adus tort cu ciocolata iar tu ai tânjit după el toata ziua în timp ce erai prins/ă cu o sarcină la serviciu. Ți-ai terminat treaba și realizezi că colegii l-au mâncat absolut pe tot, nu a mai ramas nici măcar o bucățică. Sentimentul de dezamăgire îți scade nivelul de dopamină și te poate afecta negativ în ceea ce privește starea ta de spirit. Deasemenea, s-ar putea să îți intensifice pofta de tort de ciocolată si să simți impulsul de a cumpăra tort și de a mânca din el în mod compulsiv.

Creierul nostru înregistrează toate tipurile de placere la fel, indiferent dacă provin de la o recompensa financiară, după un act sexual, o masă gustoasă sau consumul de droguri. În plus, dopamina are rolul de a memoriza în creier un comportament care a fost asociat cu crearea sentimentului de placere sau recompensă. Astfel, dopamina nu contribuie doar la experiența plăcerii cât și la procesul de invățare – memorie, doua elemente cheie în tranziția de la a-ți plăcea ceva la a deveni dependent.

Cum îți dai seama că ai un nivel scăzut de dopamina?

S-ar putea să nu ai cea mai bună dispoziție și să experimentezi dificultăți de concentrare, mai puțină motivație și entuziasm, lipsă de energie, astenie, tulburări de somn, lentoare în mișcare, crampe musculare, voce stinsă, șoptită, distimie

Adicțiile și dopamina

Consumul de droguri determină o creștere a secreției de dopamină în creier. Acest lucru va satisface considerabil sistemul de recompensă însă consumul repetat va determina și o creștere a pragului de dopamină, ceea ce va duce la toleranță iar persoana va trebui să consume o cantitate mai mare de drog pentru a obține același nivel de placere. Dependența înseamnă continuarea consumului substanței în ciuda apariției unor probleme importante în legatură cu aceasta. Consumând în mod îndelungat, creierul va fi mai puțin capabil să producă dopamina în mod natural.

Surse:

reginamaria.ro

smartliving.ro

psychologytoday.com

Written By :

Category :

Blog

Posted On :

Share This :

en_USEN