Depresia Sarbatorilor

Perioada sărbătorilor este deobicei o perioadă încărcată cu multe emoții pozitive și asteptată cu foarte mult entuziasm, însă sunt persoane care experimentează emoții diferite. Stresul, sentimentul de singurătate și ingrijorările pot face din sezonul sărbătorilor o perioadă dificilă pentru cei care au sindromul depresiei de sărbători.

Există multe motive care te pot face să te simți deprimat în această perioadă a anului. Poate fi declanșată de stres, relațiile care le avem cu persoanele din jur, solicitările fizice, amintirile din trecut sau senzația de copleșeală legată de responsabilități și dorința de izolare.

Care este diferența dintre depresia sărbătorilor și o depresie clinică?

În timp ce depresia de sărbători este temporară, depresia clinică este mai severă, durează mai mult și poate afecta funcționalitatea noastra de zi cu zi. În depresia clinică poți experimenta stare de spirit proastă în mod continuu, senzația de neajutorare, lipsa energiei, schimbarea apetitului, scaderea în greutate sau uneori creșterea în greutate, probleme de somn, lipsa interesului pentru diverse lucruri, mișcări lente sau vorbit lent, dificultăți în realizarea sarcinilor legate de casă sau de muncă iar în cazuri severe, gânduri suicidare sau de vătămare fizică.

Care sunt cauzele depresiei de sărbători?

Deobicei în perioada sărbătorilor suntem expuși, chiar bombardați cu reclame, filme, diferite video-uri din social media cu diverse scene de familie care ne pot crea așteptări nerealiste. Ne oferă o imagine distorsionată a vieții și în consecință, asupra propriei vieți. Oamenii se simt dezamăgiți atunci când realitatea nu corespunde cu așteptările. Cu cat nepotrivirea este mai mare, cu atât sentimentele negative sunt mai puternice.

Sentimentul de povară, surplusul de responsabilități față de familie sau eforturile financiare pot fi semnificative în încercarea de a-i surprinde pe cei dragi cu cadouri pe gustul lor iar lucrurile astea te pot stresa și îți pot aduce neplaceri

Amintirile sărbătorilor din anii trecuți pot declanșa un sentiment de singurătate sau de dor față de persoanele care nu mai sunt langă tine, anumite obiceiuri sau activități pe care obișnuiați sa le faceți care te pot întrista acum.

Ce poți face pentru a evita depresia de sărbători?

Stabilește așteptări realiste. Gandește-te la realitatea din jurul tău și restabilește-ți convingerile despre cum ar trebui să arate sărbătorile pentru tine astfel încât să te poți bucura de fiecare moment

Stabilește limite. Participarea la prea multe evenimente sociale poate însemna un efort financiar. Poți gândi din timp un buget pe care ești dispus să îl cheltui pe cadourile de Crăciun pentru cei dragi. Concentreaza-te pe experiențele semnificative în loc de bani, experiențe cum ar fi petrecerea timpului în compania celor dragi sau pe realizarea unor cadouri handmade făcute chiar de tine.

Evită să stai izolat. Mergi în vizită la prieteni, participă la activități de voluntariat sau alte tipuri de activități care te ajuta să rămâi conectat cu cei din jur

Ai grija de sănătatea ta. Consuma alcool și alimente cu moderație, fă mișcare și participă la activități care îți aduc bucurie.

În ceea ce privește diferențele între depresia de sărbători și depresia clinica, pentru cea din urmă este adesea util și necesar să cerem ajutor care ar putea consta în consiliere sau utilizarea medicamentelor pentru a ajuta la tratarea simptomelor.

Written By :

Category :

Blog

Posted On :

Share This :